Becslések szerint az arabica kávé volt az első kávénövény, melyet 1000 évvel ezelőtt szándékosan termesztettek Arábiában.
Az összes többi kávé fajtánál jobb minőségű és jobb ízű, alacsony 1,2 % a koffein tartalma, és alacsony savtartalom jellemzi, ellentétben a kevésbé értékes robusta kávéval.
Az Arabica kávé (Coffea arabica) a világ kávé termeléséből 75 %-os piaci részesedéssel messze a legnépszerűbb típusú kávé. És nem ok nélkül, mivel a legjobb minőségű az Arabica kávé. Az Arabica kávészemekből készített ital finom, nagyon aromás. Az Arabica kávé bab 16 % kávé olajat tartalmaz, mely hozzájárul jobb ízéhez, és tette híressé. 6,5 % chlorogenic savat tartalmaz, mely közelmúltbeli kutatások szerint véd a rák kialakulásától.
A növény eredetileg Etiópiából ered, mára az Egyenlítő közelében, a kávéövezetben, a trópusi és szubtrópusi országokban, különösen Latin-Amerikában és Kelet-Afrikában is megtalálható. A kávécserje magassága elérheti a 10-12 métert, de az ültetvényeken általában 3-6 méter magasra vágják vissza. Ez függ a viszonylag magas csapadékmennyiségtől, mintegy 2.000 mm / év, és nagyon érzékenyek a hőre és a fagyra. 1300-1500 méter tengerszint feletti magasságban, a hegyekben termesztik, de nem ritka a 2800 méteres tengerszint feletti termesztése sem. Az Arabica kávé neve ezért is Mountain kávé. Az extrém magasság miatt lassabb növekedésű, ez okozza különösen jó minőségét az ínyencek örömére. A növény 7 éves korában fordul termőre. A mérsékelt éghajlat miatt e nagy magasságban, a kávé bogyó lassabban fejlődik, ezáltal összetettebb aromák és ízek jellemzik, nemúgy, mint az alacsonyabban termő robusta kávét. Levelei fényes sötétzöld színűek, hosszúkás formájúak (6-12 cm hosszú és 4-8 cm széles), és egymással szemben helyezkednek el. Virágai fehérek, csak néhány óráig virágoznak, és jázmin illatuk van. A csonthéjas gyümölcsök (más néven a "bogyó") színe érési időszaktól függően világos piros vagy lila, és általában két mag található a belsejében. Az Arabika kávé egyedülálló a maga nemében, beporzásához, szaporodásához nincs szükség sem a rovarok, sem a szél segítségére. A virágzási szezon néhány hónapig tart.
Az Egyenlítő közelében egész évben állandó időjárási körülmények uralkodnak, ezért a növény gyakran visel virágot és gyümölcsöt is egyszerre. A kávé gyümölcse, mint a cseresznye, csonthéjasok, és ezért is nevezik kávé bogyónak. Hét-kilenc hónappal a fogamzás után a kávé bogyó kész a betakarításra. A babokat kézzel szüretelik, mivel egy ágon érett és éretlen bogyók, sőt még virágok is találhatók. Az Arabica kávészemek hosszúkás, ovális formájúak, egy íves réssel a bab alján. A bab betakarítása és a nedves feldolgozása (fermentáció) után íze még jobb lesz, mely fő jellemzője a magas minőségű arabica kávénak. Egy növény éves szüreti terméshozama kb. fél kg kávénak felel meg. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg-os nyerskávéval megtöltött zsákhoz kb. 100 jó termést hozó Arabica fát kell leszüretelni. Az Arabica kávé színe vöröses árnyalatú mogyoróbarna, és mint kész ital a legnépszerűbb.
A malajziai DXN saját tulajdonú ültetvényein, Brazíliában termeszti, és saját gyáraiban dolgozza fel az Arabica kávét. A DXN részéről óriási ötlet volt az Arabica kávéhoz keverni a Ganodermát, ezt a csodálatos "gyógynövényt".
Igyál Te is minden nap egy kávét az egészségedért!
Ha úgy érzed, hogy megengedheted magadnak, hogy kipróbálj egy másfajta kávét, mint, amit eddig ittál, keress meg a 'Kapcsolat' menüpont alatti elérhetőségeimen.